Welke incassokosten kan je rekenen als je dierconsult niet betaald wordt?

incassokosten

Altijd vervelend als je achter mensen aan moet omdat ze de rekening niet betalen. Toch hoort dat er helaas bij als ondernemer die op factuurbasis werkt. Het beste wat je kunt doen is je er zo goed mogelijk op voorbereiden en dus zorgen dat je een strijdplan hebt als er iemand niet betaald. Eén van die vragen die dan komt kijken is bijvoorbeeld wanneer je incassokosten kunt berekenen en vanaf welk moment is het slim om over te dragen aan een incassobureau. De vraag is natuurlijk ook hoe kun je voorkomen dat iemand klant wordt die uiteindelijk helemaal niet in staat blijkt te zijn om de factuur te betalen. In dit blog vertellen we je graag hoe je tot een goed strijdplan komt.

Het organiseren van het beheer op je debiteuren

Hoe zorg je er nu voor dat als iemand of een bedrijf te laat betaald je hier strak op zit. In de vorige alinea gaf ik al aan dat voorkomen uiteindelijk natuurlijk het beste is. Bij particulieren is het vrij lastig om van te voren te bepalen of diegene in staat is de rekening te betalen. Hierbij gaat het vaak om wat lagere rekeningen en minder. Dus ook een minder groot risico. Bij bedrijven is de impact vaak groter, zeker als ze een groot deel van je omzet vertegenwoordigen. Bij bedrijven mits het rechtspersonen zijn kunnen wel financieel getoetst worden. Een rechtspersoon is namelijk verplicht om de jaarrekening te deponeren. Deze is door iedereen op te vragen. Met behulp van de jaarrekening kun je toetsen hoe een bedrijf er financieel voor staat en of ze in staat zullen zijn om de facturen die je gaat versturen tijdig te betalen. Belangrijkste is om naar de vermogenspositie op de balans te kijken. Je kijkt dan naar de verhouding eigen vermogen ten opzicht van totaal vermogen en naar de liquiditeitspositie.

Wanneer overdragen naar incassobureau en incassokosten rekenen

Ook als je het beheer op je facturen goed voor elkaar hebt kan het helaas voorkomen dat er uiteindelijk toch niet betaald wordt. Je doet zelf verschillende inspanningen zoals het versturen van 1 of meer herinneringen en het telefonisch contact opnemen met de debiteur. Als laatste actie verstuur je zelf de laatste aanmaning. Hierin geef je ook aan dat als nu betaling uitblijft je incassokosten zult gaan rekenen. Daarbij geef je ook aan dat je op dat moment de vordering gaat overdragen aan een incassobureau.

Geef een reactie