Tips voor een beginnende moestuin

Bloemen en planten in je tuin groeien is leuk. Maar het is nog veel leuker om iets in je tuin te groeien waar je ook tijdens het eten van kunt genieten. Ofwel je kunt beginnen met groenten en fruit verbouwen in je tuin. Dit is ontzettend leuk als je in de zomer druk in de tuin bezig wilt zijn en in de avond met je zelf geteelde ingrediënten wilt koken. Maar hoe begin je precies een moestuin? In dit artikel bespreken we tips en tricks voor mensen die net beginnen met een moestuin.

1. Begin met eenvoudige groenten

Als je meteen met een gigantisch ambitieus groente assortiment gaat beginnen dan zul je snel ontmoedigd raken. Je kunt dan grote teleurstellingen verwachten in mislukte oogsten. Simpele groenten om mee te beginnen zijn dan ook snijsla, radijsjes, tuinkers, rode biet, warmoes, snijselder, bonen, aardappelen, pastinaak, plantui, courgette en pompoen.

2. Ga voor een zonnige plek

Een heel belangrijk aspect van je groentetuin is dat er een goede belichting is. Daarom wil je een zonnig plekje kiezen, het liefst op het zuiden van de tuin maar eventueel op het zuidwesten. Er zijn namelijk maar weinig groenten die goed groeien op een plek waar veel schaduw is. Er zijn wel uitzonderingen. Rabarber en peterselie hebben niet superveel zon nodig.

3. Gebruik vaste perceeltjes

Een andere goede tip is om je groentetuin in perceeltjes op te delen en deze even groot te maken. Daarna kun je elk jaar je groenten een perceel opschuiven. Zorg dat je perceel 1.10 breed en lang is en dat er minstens 30 centimeter pad tussen de percelen is.

4. Tuinier ecologisch

In de grote economische groenteteelt is het zo dat de omgeving wordt aangepast aan de plant. Dit wordt gedaan met kassen, kunstmest, bestrijdingsmiddelen, verwarmingsmiddelen enzovoorts. Voor iemand met een moestuin is het veel slimmer om te telen met het natuurlijke seizoen in gedachten. Werk mee met de natuur en kies voor planten die geschikt zijn voor de bodem en het klimaat. Teel je groenten in het juiste seizoen. Als je een groentetuin hebt zul je uiteindelijk ook last krijgen van ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan junikever in gazon. Daarnaast is er ook de taxuskever. De larven van deze kevers tasten de wortel van je gazon aan, waardoor deze uiteindelijk afsterven. De junikever en taxuskever bestrijden kun je het beste doen met natuurlijke, ecologische duurzame middelen. Gebruik dus liever geen chemische middelen. Dit komt je moestuin en je oogst niet ten goede.

Geef een reactie